5 důvodů, proč šít vlastní oblečení

Ahoj všichni!

Dneska zase jeden povídací článek. Ještě před dvěma lety jsem měla za to, že se k šití oblečení snad nikdy nedostanu. Střihům v Burdě jsem nerozuměla a všechny pokusy končily v koši. Byl to pro mě nedosažitelný level v šicím umění. Ušít si něco na sebe? Nemožné! Přesto jsem to však stále zkoušela, protože jsem prozatím pořád šila jen kosmetické taštičky a už jsem toužila pokročit.

A tak jsem šila sukně. Kolová sukně se šije báječně! Nepotřebujete střih a máte ji hotovou za chvilku! Jenže tu taky nemůžete nosit pořád… Střihům jsem pořád nerozuměla, ale přesto jsem si kupovala každý měsíc Burdu, abych se kochala všemi krásnými módními kousky. A pak jsem si začala střihy kopírovat a zakládat a najednou už mi bylo jasnější která čára znázorňuje záševky a proč má rukáv takový divný tvar.

Přišel den, kdy jsem ušila své první oblečení podle střihu. A pak se mi několikrát povedlo ušít taky něco bez střihu! 🙂 U toho v podstatě zůstávám doteď. Držím se spíše mé finální představy a tak mnohdy střihy vůbec nenásleduju a prostě si jen tak tvořím. A stále mě to baví! (No dobře, když se něco nepovede tak pár dní trucuju, ale pak zase přijde nová múza :)).

A až také překonáte prvotní neúspěchy, zjistíte že šití vlastního oblečení je fajn, protože:

1. Vždy Vám sedne. 

Některé z nás možná začaly šít proto, že jim běžné konfekční velikosti nevyhovují a místo toho, aby každý kus oblečení stále dokola nosily ke švadleně, naučily se oblečení spravovat samy. Počáteční náklady jsou sice vyšší, protože potřebujete šicí stroj (i když i stroje se dají koupit za pár šupů, nicméně ty levnější zase neprošijí cokoliv co si umanete), ale z celkového pohledu se to vyplatí! Máte věci na míru, zkoušíte je již během šití a když se něco nepovede, tak je to jen vaše chyba (haha 😀 ).

2. Víte, v jakých podmínkách bylo vyrobeno.

Oblečení zakoupené v obchodních řetězcích, které jedou na vlně “fast fashion“, tedy takové, které se snaží vyprodukovat co nejvíce módních kolekcí v co nejkratším čase, je velmi pravděpodobně vyrobeno v nepříznivých pracovních podmínkách. Dělníci v továrnách pracují až 15 hodin denně 7 dní v týdnu a odměnou jim je nepřiměřeně nízká mzda. A to vše jen proto, abychom si my na druhém konci světa mohli koupit tričko za stovku.

Šitím vlastního oblečení či kupováním oblečení od místních tvůrců víte, že nepodporujete fast fashion řetězce, které s každým našim dalším nákupem tlačí na vyšší produkci a tím pádem na vyšší nároky na zaměstnance.

3. Použitý materiál vyhovuje Vašim představám.

Za kvalitu se platí a u oblečení to platí dvojnásob. Kvalitní materiály něco stojí ale pak je vám odměnou to, že vydrží několik let. Nejsou žmolkovaté a vytahané již po druhém praní. Víte, jakou látku kupujete a pokud navíc zvolíte například bio bavlnu, máte jistotu, že při jejím pěstování nebyly použity chemické přípravky a oblečení bude příjemné nosit. Ruku na srdce – kolikrát jste si koupily oblečení, o kterém jste už předem tušily, že materiál není nic moc a pravděpodobně bude kousat, ale prostě se vám barvou, střihově či jinak zamlouvalo? Tuhle situaci já znám velmi dobře 😀

4. Nemáte špatný pocit z toho, že jste zase utráceli.

Možná si řeknete, že za koupení jednoho kvalitního trička, necháte mnohem více peněz než za nákup pěti triček v HMku. Pokud ale jen trochu věnujete pozornost tomu, kolik vyprání vám takové tričko z řetězce vydrží, uvědomíte si, že nové kupujete mnohem častěji než by bylo správné.

5. Je to originál.

A to je nevyloučitelný fakt. Originál, který jste si samy ušily a víte, že v něm nepotkáte nikoho jiného. Originál, který máte přece jen o chlup raději než další kousky ve vašem šatníku, protože jste do něj vložily spoustu úsilí a taky kus sebe. Když se k tomu ještě přidají pochvalné ohlasy od vašeho okolí, za tu dřinu to stojí!

A jak jste na tom vy? Vlastníte nějaké handmade oblečení?

Budu se těšit zase příště! 🙂

Jeden komentá “5 důvodů, proč šít vlastní oblečení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..