Rozparky pro odvážné

Ahoj všichni!

Tak už je tu skoro prosinec…ten čas fakt neskutečně letí. S mými plány na šití podzimního a zimního oblečení jsem trochu pozadu, ale co se dá dělat… 😀 Každopádně v dnešním článku vám ukážu jak jsem šila toto úpletové tričko s rozparky. Něco v tomto stylu jsem plánovala ušít už dlouho a když jsem navíc narazila na látku, kterou jsem si pro tento projekt představovala, zbývalo jen najít si čas a vše převést do reality.

Na začátku je střih

Střih jsem si opět vytvořila vlastní, tedy až na rukávy. Střih na rukávy mám takový jeden univerzální, který používám na více šicích projektů. Vždy ho jen zkrátím nebo prodloužím podle potřeby.

Střih na tričko je velmi jednoduchý. Tělo se skládá se ze čtyř částí, dále jsou zde dva rukávy a dva kusy stojáčku. Jako základ jsem použila předlohu jiného úpletového trička, které přiléhá přesně tak jak jsem si představovala. Výstřih jsem udělala menší než u trička a to tak, ať mi do něj sedne stojáček. Je možné ho udělat více upnutý, ale já preferuju když nemám pocit že mě škrtí.

Důležité je si vše naměřit podle vaší velikosti a požadavků, proto nebudu uvádět žádná konkrétní čísla.

Hurá do toho a půl je hotovo!

Když máme vše nastříháno, je čas na šití. Přiložíme obě přední části lícem na líc a sešijeme po celé délce. Poté otočíme a z lícové strany a uprostřed prošijeme.

To stejné uděláme i se zadní stranou. Poté přiložíme přední a zadní díly lícy na sebe a sešijeme. Já chtěla aby mi rozparek začínal u boků, proto jsem steh zakončila právě tam.

Nyní sešijeme rukávy. Ty vsadíme do trička a přišijeme.

Oba kusy límečku položíme lícem na líc a sešijeme v horní části. Tento šev, nám pak tvoří horní okraj límečku. Konce sešijeme.  Poté ho vložíme do výstřihu a přišijeme.

Se začištěním konců rukávů a spodního lemu jsem si chvíli lámala hlavu. Rozparky jsem začistila jednoduchým přehnutím, protože tím že je úplet žebrovaný, se steh ve svislých pruzích ztrácel. Šití vodorovně ale vypadalo hrozně. Proto jsem nakonec došla k možnosti šití slepým stehem. Ten jsem využila snad vůbec poprvé a musím říct že to docela dobře dopadlo 🙂

A to už je vlastně vše! Je hotovo! 🙂 Jak se vám výsledek líbí?

  

Tak zase příště!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..