Obal na podložku na jógu

Ahoj, tak už tady máme oficiální léto! Doufám, že si ho užíváte plnými doušky 🙂

Dneska jsem připravila návod na obal na jógamatku. Chtěla jsem si ho ušít už dlouho, ale pořád jsem se k tomu nemohla dostat. Nakonec mě donutilo to, že obal který jsem koupila už s podložkou, se po pár nošeních roztrhnul a já tak neměla v čem svou podložku přenášet. Celé šití byla poměrně rychlovka (Když pominu vymýšlení, jaký zvolit postup. Nad tím pokaždé strávím nějakou tu hodinu…). Vše jsem sepsala i s mírami, ale vždy je lepší když si je přizpůsobíte svojí podložce, protože každá má trochu jinou velikost.

Látka a další potřeby

O látce jsem měla hned jasno. Chtěla jsem, aby byl obal nepromokavý a zároveň lehký. Proto jsem zvolila kočárkovinu (respektive dvě kočárkoviny – jednobarevnou a se vzorem). Nepřišlo mi důležité zakomponovat podšívku, proto jsem ji vynechala.

Kromě látky potřebujeme zip (v délce 76 cm), posunovač na popruhy a popruh. Celkem jsem spotřebovala 2,54 metru polypropylenového černého popruhu. Z něho jsem nastříhala dvě uši a popruh přes rameno.

Rozměry

Moje podložka má na šířku 62 cm. Po srolování je její průměr cca 13 cm. Z těchto rozměrů jsem tedy vycházela.

Základem celého střihu je obdélník. Obal jsem chtěla o něco větší, abych podložku mohla do vaku rychle vložit a nemusela ji tam pasovat na centimetry přesně. Všechny potřebné rozměry jsou sepsány níže.

Šijeme!

Ze všeho nejdříve jsem sešila obdélníky k sobě tak, abych dostala jeden velký. Na ten jsem poté přišila zip.

Když jsem měla zip na jedné straně přišitý, obdélník jsem přeložila a přišila zip na druhý konec. Vznikl mi tak tunel.

Poté jsem si naměřila střed a přišila krátké popruhy (uši). Délka každého je 55 cm. Šila jsem 5 cm od kraje. Mezitím jsem si nachystala také dlouhý popruh.

V dalším kroku jsem na oba konce tunelu přišpendlila kruhy. Na fotce sice používám klipsy, ale rozhodně je snazší všechno sešpendlit, méně to pak klouže a vše zůstane na svém místě. A to při šití kruhu opravdu chceme 😀

Prošila jsem kruhy po celém obvodu, ale nechala jsem nesešité místo v oblasti zipu tak, abych tam mohla vložit a přišít dlouhý popruh.

Ten jsem do mezery vložila a dvakrát prošila. Poté jsem vše začistila a tadááá! Je hotovo! 🙂

Co říkáte? Ušijete si taky svůj obal? 🙂

Mějte se krásně a užívejte léta!

  1. Kateřina Klímová říká:

    Dobrý den,

    chtela bych se zeptat, zda by bylo možné ušít úplně stejnou tašku na jogomatku i pro mne? Obaly, které se na internetu prodávají se mi nelíbí a ta vzorovana látka má úplně stejný vzor jako moje oblečení na jógu 🙂 předem děkuji za odpověď 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..