V hlavní roli nůžky

Ahoj! 🙂

Počasí, které panuje poslední dobou přímo svádí k tomu, abychom ze skříně vytáhly šaty a sukně, na které se prášilo už od loňského léta. A pokud jsou navíc z vlastnoručně vyrobené, je pak radost je nosit! 🙂 Já osobně jsem se šití oblečení začala pořádně věnovat až poslední rok a tak můj šatník mnoho handmade kousky ještě neoplývá. Svědomitě se však snažím vše dohnat. Kromě přešívání oblečení ze second handu také ráda brouzdám po internetových obchodech a hledám ty, které nabízí hezké látky se vzory. Náhodou jsem tak narazila na polský internetový obchod Dresowka, který posílá i do Česka. Ihned mě zaujala látka s potiskem nůžek a bylo jasné že ji musím mít.

Střih na šaty

Představu o tom, co s látkou udělám jsem měla také téměř okamžitě. V knížce od Tilly Walnes jsem si už před časem vyhlídla střih na šaty a konečně jsem jej mohla vyzkoušet. Střih počítal s pevnější látkou, ale já použila jersey a šlo to bez problému.Ovšem v rámci úspor jsem koupila jen 1m látky o šíři 155 cm. Naskládat na ní střih byl chvíli boj, ale nakonec to klaplo!

Samotné stříhání a šití šlo poměrně dobře, protože záševky jsou na střihu pěkně zaznačené. Nicméně střih počítal se zipem a já se ho rozhodla zařadit taky. Nakonec to však bylo jen samé párání a našívání znovu, protože se mi pružná látka pořád posouvala a zip se vlnil. Nakonec jsem se sama sebe zeptala, proč to vlastně dělám, když díky pružnosti do šatů vlezu i bez zipu? A tak jsem si ušetřila několik dalších hodin zbytečných starostí. Šaty jsem vzadu tedy pouze sešila dohromady.

Límec

Střih zahrnoval také vyztužení límečku, což jsem dělala v podstatě poprvé, protože jsem tuhle část často přeskakovala. Tady jsem si ale vzorně nažehlila vlizelín na látku a poté našila. Když jsem ale šaty vyzkoušela, vůbec mi neseděly v ramenou a ve výstřihu. Všechno moc odstávalo. Výztuž byla rovněž pro tuto látku moc tvrdá a tak jsem ji zase pěkně odtrhala a nechala jen čistě nevyztužený límec. Poté jsem ještě výstřih na pár místech zmenšila aby lépe seděl. I přesto není úplně dokonale přiléhavý, ale určitě to vypadá lépe než na začátku 🙂

Předposledním krokem bylo našití rukávů. Díky přehlednému značení v knize a v samotném střihu, to byla to snad nejrychlejší část z celého šití. Na ramenou je lehké nabírání, které jsem si sešpendlila a poté celý rukáv přišila. Pravděpodobně jsem ale jeden z nich omylem trochu pootočila, protože se mi krčí. Klasicky jsem to zjistila až když jsem se vyfotila a na fotky se následně dívala v počítači 😀 No nic… 😀 Posledním krokem bylo zahnutí spodního lemu. Ten jsem pro jistotu zahnula dvakrát, aby se lemy neotáčely a neukazovaly vnitřní část.

A konečně bylo hotovo! Šaty, které by byly běžně hotové za půl dne, jsem postupně sešívala skoro měsíc 😀 Ale hlavní je, že si je konečně můžu připsat k mým hotovým projektům 🙂 Tak co, líbí se vám?

Mějte se krásně!

Jeden komentá “V hlavní roli nůžky

  1. Aneta říká:

    Ahoj 🙂 také siju, ale vždy mám problém s najitim střihu. Tyto šaty jsou krásné, mohu vědět, odkud máš střihy? Děkuji

    • Aneta říká:

      Ahoj, díky za komentář a pochvalu 🙂 Střih mám z knížky od Tilly Walnes – Láska na první steh 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..