Refashion: Šaty z pánské košile a nový přírůstek do šicí dílny

Ahoj, hlásím se opět o slovo 🙂

Letní nálada se mě drží už od zimy a tak povětšinou šiju samé šaty. Nejinak tomu bylo u tohoto projektu, kdy jsem zužitkovala starou pánskou košili. Proměna se mi líbila natolik, že jsem si koupila další dvě košile a už plánuju co si z nich ušiju 🙂

Moje nová parťačka

Pravdou je, že mi s proměnou hodně pomohla krejčovská panna kterou mám krátce. Tyto šaty tak vlastně byly její premiérou. Vždycky jsem měla problém s odhadem a tak to, co vypadalo dobře na zemi, nevypadalo dobře na postavě. Všechno jsem stříhala buď příliš malé nebo velké a výsledek mě často odrazoval od dalších pokusů. Po dlouhém váhání jsem se tedy rozhodla, že vyzkouším šití s krejčovskou pannou. Koupila jsem si nastavitelnou, protože u klasických figurín mi neseděla ani jedna míra. A opravdu. S pannou si vše hned umím lépe představit a naměřit a to nemluvím o tom, že je to lepší také pro záda, protože se celou dobu nekrčím nad stolem nebo neklečím na zemi. No nic, konec kecání a teď už rovnou do práce! 🙂

Košile a začátek šití

Košili jsem sehnala v sekáči za nějakých 60 Kč. Nejdříve ze všeho bylo třeba odpárat rukávy. Plánovala jsem z nich udělat 3/4 rukávy s volány na koncích, ale nakonec jsem plány musela změnit. K tomu se ale dostaneme 🙂 Odpárala jsem také límec, kapsičku a všechny cedulky.

Poté jsem si naznačila místo pod prsy, kde jsem košili ustřihla. Spodní část jsem na chvíli odložila stranou a začala zúžovat vršek. V podstatě jsem potřebovala zmenšit pouze průramky (viz.foto níže).

Pásek, aneb snažím se prodloužit šaty co to jde 😀

Ze spodního dílu jsem odstřihla část s knoflíky i dírkami a sešila dohromady tak, aby na sebe pruhy košile pěkně navazovaly. Poté jsem sešila odstřihnuté rukávy tak, aby vznikl jeden dlouhý pruh látky. Látku jsem ještě zarovnala odstřihnutím ramenních přesahů.

Pro lepší představu výsledného vzhledu jsem si vše našpendlila na pannu.

Z pruhu rukávů jsem vytvořila tunýlek, do kterého jsem našila gumu. Ta měla sloužit jako spojovací část vrchní a spodní části šatů. Gumu jsem zvolila co nejširší. Snažila jsem se tak prodloužit délku šatů.

Tunýlek s gumou jsem přišila nejdříve k vrchní části a poté napasovala spodní část.

Aplikace, aneb ta zábavná část

Nyní přišel čas na ozvláštění šatů. Pro tento účel jsem použila nášivku růže, objednanou z Aliexpressu. Vyšla mě na cca 30 Kč.

Dalším krokem pak bylo začištění průramků a výstřihu. To jsem udělala jednoduše – dvakrát jsem látku zahla a zapošila. Také jsem odpárala původní knoflíky a ručně přišila knoflíky černé.

A co délka?

Ačkoliv se zdá že šaty jsou v tomto bodě už hotové, není tomu tak. Celou dobu jsem řešila problém délky šatů. Košile nebyla dostatečně dlouhá, nosit by se dala jedině s legínami, ale to jsem nechtěla. Doufala jsem, že mi zbude látka z rukávů, kterou jsem chtěla našít na spodní část. Bohužel se tak nestalo. Zkoušela jsem tedy prodloužit šaty krajkou, ale ani ta nebyla dostatečně dlouhá. Nakonec jsem problém vyřešila s pomocí jiné košile, kterou jsem našla doma. Košile byla jednobarevná – modrá, avšak v jiném odstínu než pruhy na šatech. Jinou alternativu jsem ale neměla a tak jsem to riskla. Z modré košile jsem tedy ustřihla dva dlouhé pruhy, které jsem pak našila na spodní část šatů. Látku jsem poté přehla a ještě jednou prošila. Po stranách mi zůstaly rozparky.

Konečně hotovo! Šaty se tímto posledním krokem o něco prodloužily a kdybych měla více modré látky, nebála bych se je udělat ještě o něco delší. Nicméně jsem spokojená a myslím že na horké letní dny jsou šaty ideál 🙂

Také se vám líbí tahle košilová móda? 🙂

Mějte se krásně!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..