Šaty ve stylu 50.let

Ahoj, přeji krásný letní den! 🙂

Červen byl pro mě v mnoha ohledech hektický, k čemuž napomohlo i to, že jsem se na svatbu kamarádky rozhodla ušít si šaty. Ačkoliv jsem byla svědkyně, kamarádka neměla žádné požadavky na to, v čem bych měla přijít oblečená, takže jsem měla volnou ruku. Přála jsem si mít šaty vzorované, jenže látky které se mi líbily stály tolik, že jsem se radši rozhodla pro levnější, jednobarevnou variantu. No jo, stále se občas cítím jako chudý student… 😀 Sáhla jsem tedy po již ozkoušeném rongu a koupila rovnou 3 metry v baby blue barvě. Plánovala jsem totiž udělat kolovou sukni a chtěla jsem tak mít jistotu, že látky bude dostatek. Pokud projedete několik mých posledních projektů, zjistíte, že jsem poměrně dost zatížená na modrou a její odstíny…měla bych s tím asi něco dělat… 😀

Kolová sukně

Začala jsem u spodního dílu, tedy u sukně, abych věděla, kolik látky mi zbude na top. Ušít spodní díl sukně bylo v podstatě snadné. Nejhorší bylo jen začištění spodního okraje. Naměřila jsem si požadovanou délku sukně (chtěla jsem mít šaty po kolena), složila jsem látku do čtverce a odstřihla roh tak, aby seděl do šířky mého pasu. Pro lepší představu se koukněte na nákres níže.

π= 3,14

Vzoreček na mé rozměry tedy vypadal následovně: 75 cm (obvod pasu) /2*3,14 = 11,94 cm = 12 cm. Nicméně vzhledem k tomu že bylo potřeba ještě počítat s přídavky na zip, je lepší rozměry v pase o něco zvětšit. To jsem ale pak už dělala spíše za běhu a sukni na sebe postupně napasovala.

Na sukni jsem tedy potřebovala látku o rozměru 150 cm při šířce 150 cm.

U sukně sem dále začistila spodní okraje zahnutím. Nebyla to úplně sranda, protože po obvodu měla sukně nekonečně mnoho centimetrů a tak jsem se s tím nějakou hodinu prala 😀

Horní díl

Na vrchní díl mi zbylo hodně látky, takže ani nevadilo, že první pokus úplně nevyšel. Chtěla jsem totiž původně udělat srdcový výstřih, ale výsledek nepůsobil příliš dobře. Začala jsem tedy hledat inspiraci na internetu a narazila na obrázek, který se nakonec stal mou předlohou.

Zdroj: shonajoy.com.au

V podstatě se top skládal ze čtyř částí, přičemž zadní díl byl pouze jednoduchý obdélník. Velkým pomocníkem byla v tomto případě krejčovská panna, kdy jsem si díly poskládala tak, aby do sebe zapadly. Nejdříve jsem si však udělala z jiné látky šablonu, abych zbytečně neplýtvala látku.

Zadní část začínala na obou stranách přesně na boku, protože jsem plánovala na bok všít zip. Stejným způsobem jsem udělala také podšívku.

Podšívku jsem nejprve položila lícem na líc vrchního dílu šatů a obšila po celém obvodu výstřihu. Ramínka jsem vložila mezi podšívku a vrchní díl. Stejně tak jsem všila i skrytý zip. Po otočení jsem akorát obšitím výstřihu upevnila podšívku aby nevylézala ven. Na fotce níže je obšitý výstřih a skrytý zip čekající na skrytí 🙂

Sešití topu a sukně

Nyní byl čas na napasování sukně na vrchní díl a všití zipu do sukně. Zde jsem opět trochu bojovala a sukně se mi v místě zipu povytáhla nepatrně nahoru, takže není úplně souměrná na obou bocích. Nicméně díky hromady látky to nejde vůbec vidět 😀 Po našití sukně na vrchní díl, bylo posledním krokem schování skrytého zipu.Látku jsem přes zip položila tak, aby ani z jedné strany nelezl. I přesto, že se to povedlo, mám v našívání skrytého zipu stále mezery, na kterých musím ještě zapracovat.

A je hotovo! Podívejte se na výsledné fotky 🙂

Tak ahoj příště 🙂

Jeden komentá “Šaty ve stylu 50.let

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..