Midi sukně bez střihu – za 60 minut

Ahoj, zdravím všechny švadlenky! 🙂

Jak si užíváte teplé dny? I když je pěkný pařák, jsem ráda že můžu konečně vynosit všechny šaty a sukně, které díky mého šití neustále přibývají. Avšak kdyby bylo o pár stupňů míň, tak by to taky neuškodilo, že jo 🙂 Co se střihů týká, postupně začínám upřednostňovat sukně a šaty těsně nad kolena, protože u těch co končí pár centimetrů pod zadkem se cítím nesvá, jelikož pořád musím hlídat jestli mi vítr sukni nezvedá a neodhaluje tak co nemá. Proto jsem při mém posledním šití myslela hlavně na to, cítit se pohodlně.

V obchodě jsem si koupila černo-bílou puntíkovanou látku, která přímo vyzývala, abych ji zkombinovala s nějakou další barvou. Vzhledem k tomu, že se mi poslední dobou nevědomky dařilo šít si oblečení ve všech možných odstínech modré – viz. Šaty ve stylu 50.let, šaty z pánské košile, šaty s nůžkama, halenka z Ikei (jejda….), přišel čas na radikální změnu 😀 Zvolila jsem proto žlutou, která v kombinaci s puntíky přinesla veselý retro nádech. Zároveň jsem chtěla, aby to byl takový rychlo projekt, nechtěly se mi obkreslovat nebo vymýšlet složité střihy. A tak jsem sukni ušila z jednoho kusu látky obdélníkového tvaru (no jo, respektive ze dvou, pokud počítám i žlutou látku). A jak to tedy vznikalo?

Střih? Není potřeba!

Samotná šíře látky měřila 150 cm, což bylo dost na to, aby byla sukně nabíraná. Ustřihla jsem tedy látku po celé šíři v délce 53 cm. Také žlutou látku jsem potřebovala v téže šíři, ale bohužel zrovna tato byla kratší než běžných 150 cm a proto jsem musela ustřihnout 2×75 cm a sešít dohromady).  Délku jsem zvolila 20 cm. Je však potřeba přizpůsobit délky pro vaši výšku. Já měřím 165 cm a tak mi tyto rozměry vyhovovaly akorát na to, abych měla sukni po kolena.

Šití

Konce u obou látek jsem sešila tak, aby každá vytvořila tunel. Roztřepené konce jsem začistila cik cak stehem.

Poté jsem žlutou látku přišila k puntíkované. Pěkně šev na šev.

Nyní přišla chvíle pro vytvoření tunýlku pro gumu. Zvolila jsem gumu o šířce 2,5 cm a ustřihla ji akorát pro šíři mého pasu. Puntíkatou látku jsem po celém horním obvodu zahnula v šíři cca 1 cm a přežehlila. Poté jsem ji zahnula ještě jednou a to tak, abych se do ní vešla guma, tedy zhruba na šíři 3 cm. Zahnutí jsem po celém obvodu prošila, ale u švu jsem si nechala místo na provlečení gumy. Tu jsem provlékla pomocí spínacího špendlíku. Po jejím vytažení na druhé straně jsem oba konce gumy sešila dohromady. Pak jsem mezeru zašila.

A už jsme skoro u konce! 🙂

Sukni jsem si oblékla na sebe a zaznačila zahnutí. To jsem opět udělala dvakrát, abych schovala roztřepené konce látky. Nyní ještě jednou přežehlit, obšít a je hotovo! Sukně na léto jako dělaná! 🙂

Jak se vám líbí?

Mějte se krásně!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..