Šaty z cukrárny

Ahoj! 🙂 Dnešní článek bude opět v jarním/letním duchu, jelikož tohle šití mě baví nejvíc! Navíc si k psaní zrovna pouštím Tomáše Kluse, který mi připomíná letní festival Moravské hrady, takže o to víc mám myšlenky na teplo!

Tyto šaty jsem šila už na konci února, když jsem byla na nemocenské a volný čas vyplňovala mou oblíbenou činností 🙂 V galanterii v našem městě jsem si nakoupila dvě barvy látek rongo a začala přemýšlet co s nimi. Věděla jsem, že to zase skončí u šatů, ale se střihem jsem si nevěděla rady. Původně jsem chtěla použít pouze mint, ale jednobarevné šaty v téhle barvě mi přišly poněkud nudné. Navíc jsem ani neměla dostatek látky, protože jsem si z části nejdřív zkoušela ušít kraťasy….Nedopadlo to moc šťastně, takže jsem je hodila k ostatním věcem s nálepkou “nedoděláno, možná někdy jindy…” 😀 Rozhodla jsem se tedy jít jednodušší cestou a pustit se do šatů.

Ze zbytku látky jsem ušila živůtek s tím, že sukni vymyslím v průběhu. Živůtek jsem šila podle střihu z knihy Láska na první steh – Tilly Walnes. Vlastně jsem ho trochu přizpůsobila – přední díl se skládá ze dvou sešitých částí (jak jsem již psala, nedostatek látky,…) a nevkládala jsem ani podšívku. Výstřih jsem začistila pomocí šikmého proužku, který živůtek ozvláštnil. Průramky jsem začistila pouze zahnutím dovnitř. Teď už bych to pravděpodobně udělala jinak, protože když jsou šaty neoblečené, nevypadá to zas až tak dobře. Ovšem bílý šikmý proužek pro průramky už jsem použít nechtěla, protože by pak působily až příliš “retro”.

Do galanterky jsem nakonec musela znova, abych měla sukni z čeho ušít. Chtěla jsem ji udělat více objemnou, ale šířka látky byla menší než běžných 140-150 cm a sešívat více kusů k sobě jsem nechtěla. Proto jsem zvolila sklady, které jsem udělala pomocí vidličky – návod jak na to najdete třeba tady.

Na spodní část jsem nakonec našila růžovou látku. Nad tím, jestli udělat tuhle kombinaci barev, jsem chvíli váhala. Avšak čím častěji jsem se na ni dívala, tím víc se mi začala líbit.
Celé šaty jsem ještě chtěla něčím ozvláštnit a tak jsem přidala malý puntíkatý knoflík na živůtek. Tyhle rozkošné látkové knoflíky (ale s květinkama) mají teď v Kiku, takže pokud máte cestu kolem, určitě se pro ně vydejte!

Přiznám se, že až teď, když jsem šaty fotila pro blog, jsem si všimla že mi trochu sbíhá zip a zadní strana živůtku není souměrná. Nicméně myslím že na postavě to nejde zase až tolik vidět.

Jak se vám líbí tahle barevná kombinace? Už taky šijete na léto? 🙂

Mějte se krásně!

Jeden komentá “Šaty z cukrárny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..