Refashion: Kabát XXL

Vítám vás u prvního článku rubriky Refashion! 🙂

Refashion znamená druhá šance pro oblečení, které buď již vyšlo z módy anebo mi jednoduše nesedí. Většinou to jsou kousky ze sekáče, které mě zaujaly barvou/vzorem/materiálem. Před nějakou dobou jsem si takhle koupila světlounce růžový kabát, ideální na jaro. Byl však ve velikosti několikrát větší než moje velikost a navíc mi vadilo že se nedal zapnout až ke krku. Rozhodla jsem se že si ho koupím a něco s ním udělám. Nějaký pátek mi sice ještě ležel ve skříni, ale jeho čas nakonec přišel!

Neměla jsem představu o tom, jak bych měla správně postupovat při přešívání kabátu a tak jsem improvizovala po celou dobu přeměny. Nejdříve jsem vypárala podšívku. Poté jsem kabát oblékla na sebe a pomocí špendlíků a křídy si vyznačila, kolik látky je třeba ubrat. Odpárala jsem rukávy. Aby kabát vypadal co nejlépe, bylo třeba zúžit ho přesně tam, kudy vedla kapsa. Nicméně kapsu jsem chtěla zachovat a věděla jsem, že by nešla přešít tak lehce jak se zdálo. Kapsový váček by totiž posunout nešel. Proto jsem kabát trochu zúžila pomocí švů na zádech a švy nad kapsou zúžila tak, že se směrem k ní rozšiřovaly (Vidět to jde na fotce níže. Nad kapsou je takový malý “tunýlek”). Jevilo se to jako nejlepší varianta, kdy tenhle “podvod” není ani příliš znatelný. Detail na kapse jsem vyšila pomocí nabídky vyšívacích vzorů, které nabízí můj šicí stroj.

kabát

Poté jsem zúžila také rukávy a podšívku. Rukávy jsem přišila zpátky ke kabátu. Pak jsem do kabátu vložila podšívku, zahla rukávy i s podšívkou a zapošila. To stejné jsem udělala i se spodním koncem kabátu. Nicméně se správným vsazováním podšívky stále bojuju, takže moje díla zatím nevypadají tak profesionálně jak by měly.

Posledním krokem bylo přidání knoflíkových dírek a přišití knoflíků. Kovové vzorované knoflíky jsem koupila na Aliexpressu a hodlala jimi celý kabát oživit. Dírky na knoflíky jsem naměřila v pravidelném rozestupu a na šicím stroji zvolila možnost šití knoflíkových dírek. Tenhle program si nemůžu vynachválit, ušetří to opravdu spoustu času. Knoflíky bylo potřeba přišít ručně, ale to už bylo to nejmenší 🙂 I přesto, že to nebyla příliš radikální přeměna, patřila mezi mé první a myslím že nedopadla zas tak špatně. Při bližším prozkoumání vady určitě najdete, ale i tak bych kabát zařadila mezi mé povedené kousky.

A co vy? Dáváte svému oblečení také druhou šanci? 🙂

Jeden komentá “Refashion: Kabát XXL

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..