Refashion: Rychlá úprava nesedících šatů

Před pár týdny jsem si z internetu objednala šaty, které jsem už dlouho hledala – midi délka, černá barva která se hodí ke všemu,  jednoduše značka ideál. Nicméně mi nedošlo že ačkoliv na modelce byly šaty opravdu midi, při mé výšce 165 cm byly šaty spíše maxi. A tak mi neseděly vlastně v ničem – v délce, v umístění pasu ani v šířce. Místo vrácení jsem se však rozhodla je přizpůsobit své postavě na míru.  Na Instagramu jsem se vás ptala, jestli by vás taková úprava šatů zajímala. Vzhledem k velkému množství kladných odpovědí jsem tak sepsala článek. Úprava je to poměrně jednoduchá, ale opravdu efektivní 🙂

Úprava vršku

Nejprve jsem si vyznačila místo, kde mám linii pasu. Poté jsem střihla přibližně 1 – 1,5 cm pod vyznačeným místem – je potřeba počítat s přídavky na švy.

Spodní díl s odstřihnutou sukní jsem dala bokem a začala pracovat na vršku. Protože mi šaty byly také širší než jsem chtěla, potřebovala jsem je také zúžit. Vršek jsem si otočila na rub a z každé strany si zaznačila linii pro zúžení. Tuto linii jsem postupně směrem k rukávům zužovala, protože šaty mi v pasy byly sice široké, nicméně průramky seděly poměrně dobře, takže jsem v místě průramků a rukávů ubrala jen 1 cm.

V místě linie jsem poté vršek prošila. Protože jsou šaty z úpletu, zvolila jsem úzký cikcak steh, u kterého jsem věděla, že se i při velkém natažení neroztrhne. Důležité je si látku při šití narovnávat tak, aby nikde nevznikly ostré rohy. Ty by pak totiž látku nehezky zkrabatily.

 

V dalším kroku jsem odstřihla přebývající látku přibližně 7 mm od švu a vše začistila overlockem (stačí ale také klasický cik cak steh).

A hurá na sukni!

Úprava sukně

Nejlepší volbou pro zkrácení spodního dílu – sukně, bylo odstřihnout sukni nahoře. Zůstal mi tak zachovaný spodní lem a stačilo mi jen odměřit délku tak aby mi po sešití sukně a vršku byly šaty akorát ke kolenům.

Po odstřihnutí přebývající části bylo potřeba sukni znovu nařasit a to tak, aby mi přesně sedla švem na šev na vršek šatů. Nejvíce se mi osvědčilo takové řasení, kdy na šicím stroji ušiju dvě řady dlouhých volných stehů. Nitě pak tahám a rovnám tak dlouho až je šířka sukně přibližně stejná jako šířka vršku šatů.

Poté jsem si vložila vršek šatů do sukně (líc na líc) a sešpendlila tak, aby se na obou stranách stýkaly švy.

Vše jsem po obvodu prošila přibližně 0,5 cm od okraje. Snažila jsem se přitom nikde neprošít niť se kterou jsem řasila. Tomuto sešití říkám pojišťovací sešití, jde hlavně o to prošít řasení. Po prošití celého obvodu jsem vytáhla všechny nitě se kterými jsem řasila a vše prošila ještě jednou, tentokrát přibližně 0,7 cm od kraje. Pro toto sešití je opět možné využít úzký cikcak steh a poté kraje začistit klasickým, širokým cikcakem. Já však použila rovnou overlock.

A to je vše! Díky poměrně jednoduchému střihu šatů jsem měla tuto úpravu hotovou za chvíli. A šaty konečně sedí jako ulité 🙂

 

 

Doufám že vás dnešní článek inspiroval 🙂

Mějte se krásně!

 

Komentáře “Refashion: Rychlá úprava nesedících šatů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..