Návod na vánoční prostírání a dvojitou chňapku

I když se může zdát, že na vánoční šití je ještě brzy, věřte, že jsou tu Vánoce coby dup. Letos jsem se rozhodla začít s předstihem, abych se trochu ušetřila toho vánočního shonu. Dárky sice nakoupené ještě nemám, ale vánočně vyzdobit byt můžu už klidně teď 🙂 Připravila jsem pro vás 2 návody na kuchyňskou vánoční výzdobu – vánoční prostírání a dvojitou chňapku.

Na ušití výrobků v tomto článku jsou použity dekorační látky se vzorem vloček a červenozelené káro z e-shopu Goldea.cz.

TIP: Pokud místo vánočních látek zvolíte jiný motiv, máte milý dárek pro blízkého pod stromeček.

Oboustranné prostírání

 

Na 1 prostírání potřebujeme:

  • 2 x dekorační látku – každá o rozměrech 45 x 30 cm
  • 1 x výztuhu – o rozměrech 43 x 28 cm – můžete použít nažehlovací vlizelín, ale postačí i nenažehlovací ronar (ten jsem použila já – o gramáži 100 g/m2).

Postup

1. Oba kusy látky položíme na sebe, lícem na líc. Nahoru položíme výztuhu (pokud máme zažehlovací výztuhu, nažehlíme ji na rub jedné z látek). Záměrně máme výztuhu kratší, aby se nám po protočení nekrčila u švu. Vše si pořádně sešpendlíme, aby se při šití látky neposunuly.

2. Všechny 3 ks látek sešijeme. Dole si necháme místo na protočení – stačit nám bude cca 10 cm. Šijeme tak, abychom stehem přichytili i výztuhu. Ta díky tomu po protočení zůstane na svém místě.

3. Vše si kolem dokola začistíme entlovacími nůžkami nebo cik-cak stehem.

 

4. Prostírání protočíme na líc. a přežehlíme. Přinechanou díru na protočení zašijeme ručně skrytým, případně klasickým stehem.

Jak na skrytý steh?

Šití skrytým stehem se vždy dělá ve skladu látky, aby steh nebyl vidět. Jehlu s nití nejprve provlékneme skladem látky tak, aby uzlík zůstal uvnitř prostírání. Vedeme ji tedy zevnitř směrem ven.
Pak jehlu píchneme hned na protější sklad látky a vedeme ji kousek ve skladu (viz. foto níže). Poté opět píchneme na protější stranu a opět vedeme kousek ve skladu. Strany pravidelně střídáme. Takto prošijeme až do konce.

 

5. Nyní prostírání kolem dokola prošijeme přibližně 2 cm od kraje. A máme hotovo!

Protože obě látky, které jsem si zvolila na výrobu jsou samy o sobě výrazné, nekombinovala jsem je již s jinými látkami a nechala vyniknout samotný vzor. Pokud máte však látku méně výraznou, můžete prostírání kolem dokola prošít ozdobným stehem namísto rovného stehu. Anebo na každé prostírání vyšít jméno a udělat ho tak více personalizované.

Velkou výhodou šití prostírání z dekoračních látek je to, že díky vyšší gramáži látka sama o sobě drží tvar a příliš se nekrčí.

 

Dvojitá chňapka

 

Ušití dvojité chňapky je jednodušší než se zdá. Díky této chňapce pak můžete bezpečně přenášet horké hrnce nebo vyndat pekáč z trouby, aniž byste se omylem kouskem ruky spálili.

Na chňapku potřebujeme:

  • 2 x bavlněnou látku – o rozměrech 20 x 75 cm
  • 4 x bavlněnou látku na kapsy na ruce – o rozměrech 20 x 17 cm
  • 1 x výplň do chňapky o rozměrech 20 x 75 cm – vatelín/ arachne/ termolín (ten jsem použila já)
  • 2 x výplň do chňapky o rozměrech 20 x 17 cm – vatelín/ arachne/ termolín (ten jsem použila já)
  • lemovací proužek – stačit by měly 2 m, ale je lepší mít více – šířka proužku alespoň 3 cm

Postup

1. Pruhy látky položíme na sebe. Nejprve dáme rubem nahoru bavlněnou látku, na ní položíme výplň a na výplň položíme lícem nahoru druhý kus bavlněné látky. Vznikne nám takový sendvič. Takto si připravíme delší pruhy látky i menší kusy látky určené na kapsy. Kvůli výplně má látka tendenci se při šití posouvat, proto je dobré si látky pořádně sešpendlit.

2. Na delší pruh látky si nakreslíme po celé délce pruhy na prošití a prošijeme. Já mám pruhy cca 3,5 cm od sebe.

3. Je možné že i přes řádné sešpendlení se nám látka trochu posune. Proto si vše zastřihneme a zarovnáme.

S pomocí hrníčku nebo jiného kulatého předmětu, si všechny čtyři rohy zaoblíme.

 

4. Přejdeme na kapsy. Prošijeme si horní okraj, širší strany kapsy (stačí cca 3 mm od kraje – chceme si pouze stehem přichytit obě látky a výplň k sobě). Na prošitý okraj přišpendlíme lemovací proužek a přišijeme.

Horní kapsa s přišitým lemovacím proužkem. Spodní kapsa zatím bez.

 

5. Když máme na obou kapsách našity lemovací proužky, uděláme si i tady zaoblené rohy (zde pouze ve dvou rozích – v těch, na kterých nemáme přišitý  proužek). Obě kapsy přiložíme na delší pruh látky a přišijeme (opět cca 3 mm od kraje).

 

6. A přichází poslední krok – přišití lemovacího proužku po celém obvodu. Všechny okraje chňapky si zastřihneme tak, aby nikde nic nepřečnívalo a proužek tak vše hezky zakryl.

Pomocí krejčovského metru si odměříme obvod celé chňapky a proužek si na tuto délku připravíme. Já si vždy raději ustřihnu o cca 6 cm více abych měla dost proužku i na zahnutí konců. Proužek přišijeme.

 

A máme hotovo!

 

 

Dnešní článek vznikl díky spolupráci s e-shopem Goldea.cz, který prodává bytový i metrážový textil. Děkuji!

Mějte se krásně,

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..