Jak ušít vak na záda

Stahovací vak na záda patří mezi jednu z praktických věcí, které si s sebou balím vždy do kufru na dovolenou či na prodloužený víkend. Je super skladný, snadno se vejde i do menší kabelky. Navíc je to také skvělý dárek pro děti či teenagery 🙂 Dnes si spolu jeden takový vak ušijeme.

Potřebujeme:

  • 2x bavlněnou látku na podšívku – každá o rozměrech 50 x 37 cm
  • 2x bavlněnou látku na vnější stranu vaku – každá o rozměrech 50 x 37 cm 
  • 2x obdélníčky bavlněné látky na poutka – každý o rozměru 10 x 7 cm
  • 3,4 m šňůry – tato délka je dostatečná pro dospělou osobu (ženu)

Látka s květy a látka s puntíky – obě z Goldea.cz

A jdeme na to

1. Nejprve si připravíme poutka. Delší strany zahneme dovnitř a sežehlíme. Pak přehneme ještě jednou a opět sežehlíme.

 

2. Poutka si kolem dokola obšijeme.

 

4. Připravíme si všechny 4 ks látek na vak. Pokud se látka třepí, je dobré ji před šitím obšít. Stačit bude cik cak steh na klasickém šicím stroji. Pokud máte overlock, obšijte na něm. Já jsem si rovnou obšila všechny 4 strany.

Když máme obšito, položíme si lícem na líc vnější látky a sešpendlíme. Přibližně 5 cm od spodní strany si vložíme poutka a přišpendlíme (na fotce níže znázorněno modrými šipkami). Dejte pozor aby byly poutka na každé straně stejně vysoko.

Vak obšijeme ze 3 stran (znázorněno červenou čarou). Ale pozor, nezačínáme šít hned na horní straně vaku, nýbrž přibližně 9 cm od horní okraje. Stejně tak nedošijeme až do konce, ale opět skončíme 9 cm od horního okraje.

 

Stejný postup zvolíme i u šití podšívky. Položíme lícem na líc a sešijeme ze 3 stran. Začínáme a končíme 9 cm od horního okraje.

5. Když máme oba kusy sešité, otočíme vnější část batohu na líc – vzorem ven. Podšívku necháme přetočenou naruby.

Vložíme si podšívku do vnějšího vaku a napasujeme tak, aby všechny nesešité strany na sebe pěkně přiléhaly. Já si vždy sešpendlím dolní rohy, aby mi látky pěkně držely na místě.

Poté si nadvakrát zahneme všechny 4 nesešité části – znázorněno na fotce níže na pravé straně vaku.

 

Prošijeme – začneme na horním okraji a skončíme cca 1 cm nad sešitou částí vaku.

 

6. Už se blížíme ke konci! 🙂 Horní okraj batohu si dvakrát přehneme – nejprve cca 1 cm (v této fázi nám jde o to, ať schováme začištěnou část dovnitř). Poté přehneme ještě jednou a vytvoříme tak tunýlek pro šňůru. Je dobré nezahýbat látku až úplně k sešité části ale nechat alespoň 2 cm nad. Prošijeme. Stejný postup opakujeme také na druhé straně.

 

7. Teď už nám zbývá jen provléct šňůru. Začneme nalevo a provlečeme šňůru kolem dokola. Vytáhneme ji opět nalevo.

Pak provlečeme ještě jednou přední část. Tentokrát necháme šňůru vytáhnutou napravo. Zde ji provlečeme dolním poutkem. Poté pokračujeme zase nahoru a provlečeme zadní část. Šňůra zůstane vytáhnutá nalevo. Zde ji provlečeme poutkem a svážeme s druhým koncem šňůry. Je to asi jednodušší dělat než popisovat, tak vyzkoušejte a uvidíte že na to přijdete 🙂

 

A máme hotovo! Povedlo se?

 

Tento článek vznikl díky spolupráci s e-shopem Goldea.cz, který se zabývá prodejem bytového a metrážového textilu. Děkuji!

 

Mějte se krásně,

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..