Jak ušít sáček na potraviny

Ahoj,

přeju vám krásný dubnový den! Dnešní návod se bude týkat ekologických sáčků na ovoce a jiné potraviny. Tyto sáčky s přehledem nahradí běžné mikrotenové sáčky a navíc vám vydrží opravdu dlouho. Pokud navíc použijete látku nebo záclonu se vzorem nebo třeba barevné šňůrky, věřím, že používání těchto sáčků bude ve výsledku jedna radost 🙂 Navíc už také velké řetězce (např. Penny Market a jejich ovosáček) přecházejí na ekologickou variantu, takže nemusíte mít strach, že se na vás budou někde dívat s podivem.

Materiály

Dřív než přejdu k návodu, ještě bych chtěla zmínit materiály, které na tento typ sáčků lze použít.

  • stará záclona – Ze záclony šiju pytlíky úplně nejraději. Jednak je to nejekonomičtější varianta, protože staré záclony má snad každý z nás doma. A pak taky pytlíky ze záclon se mi zdají nejpevnější. Existují různé druhy záclon s různě velkými oky. Některé jsou více průhledné, druhé méně. Před samotným šitím doporučuju vyzkoušet, jestli pod záclonou půjde poznat co se v pytlíku nachází. Abyste pak u pokladny nemuseli všechny pytlíky otevírat a ukazovat co tam vlastně máte 🙂
  • síťovina – Existuje několik druhů síťovin. Doporučuju vybrat takovou, která není příliš elastická. Při naplnění pytlíku se totiž elastická příliš prověšuje.
  • organza – Organzu osobně otestovanou nemám, ale na pytlíky se také používá. Organza je dostatečně průhledná.
  • bavlna/len – Látkové pytlíky se používají hlavně na pečivo. Výhodou je, že semínka vám pak nezaneřádí celou tašku.

Potřebujeme

Pytlíky si můžete ušít v jakékoliv velikosti. V návodu jsem zvolila středně velký rozměr a jako materiál jsem zvolila starou záclonu.

Na výrobu potřebujeme:

  • 2x záclonu o rozměrech 38 x 30 cm (nebo jeden obdélník o rozměru 76 x 30 cm – odpadne vám sešívání spodku, protože se látka jen přeloží napůl)
  • šňůru / stuhu / provázek – 2 x v délce 75 cm (já použila polyesterovou šňůru)
  • niť
  • šicí stroj
  • nůžky

Postup

  1. Oba obdélníky přiložíme na sebe a sešijeme (viz. obrázek níže). Šijeme cca 6 cm od horního okraje.

2. Pokud máte látku, která se třepí, obšijeme pytlík cikcak stehem nebo overlockem.

Nyní nesešité boční okraje založíme dovnitř a prošijeme (na obrázku níže – červená čára). Skončíme těsně nad místem, kde jsou oba obdélníky sešité dohromady (hnědá čára).

 

3. Přeložíme horní okraje a prošijeme.

 

4. Sáček otočíme na líc. Nachystáme si 2 ks šňůry. Nejprve provlečeme z jedné strany. Já začala zleva – provlékla jsem po celém obvodu a svázala do uzlíku. Poté provlékáme z druhé strany.

5. A je hotovo! 🙂

 

Tip: Na každý pytlík použijte jinou barvu šňůry – lépe tak odlišíte, jaký pytlík používáte na jaký druh potravin.

Mějte se hezky,

Jeden komentá “Jak ušít sáček na potraviny

  1. Pavla říká:

    Super ušít sáček na potraviny mne nenapadlo. 🙂 Jsem ráda, že už jsou plně sehnatelné a vcelku za dobré ceny v každé větší prodejně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..