Kostým profesorky McGonagallové (z filmu Harry Potter)

 

Ahoj všichni! 🙂

jsem tady s prvním článkem roku 2020 🙂 Tentokrát jsem šila kostým na vánoční večírek. Téma večírku mi bylo blízké, jelikož se týkalo filmů o Harry Potterovi. Nad tím, jaký kostým zvolit jsem chvíli váhala, ale jedno bylo jasné. Mou jedinou podmínkou do začátku bylo, abych měla dlouhý plášť, něco, co běžně nenosím a díky čemu se do role více vžiju 😀 Dále moje první kroky vedly na Pinterest, kde se také nakonec zrodil nápad ušít kostým profesorky McGonagallové! Kromě důkladného prostudování všech záběrů paní profesorky, mi výrazně pomohl také článek na blogu cationdesigns. Ušila jsem podle něj zadní část kostýmu. K tomu se ale dostanu později 🙂

Brož

Nejprve jsem začala tím vůbec nejjednoduším – typickou broží, kterou profesorka nosila na krku.

Na výrobu brože jsem použila:

  • bílou pěnovou gumu Moosgummi
  • tužku
  • stříbrný lak na nehty (Aneb co dům dal. Dají se samozřejmě použít i barvy z papírnictví.)
  • knoflíky / korálky
  • gumu o šířce 2 cm a délce cca 30 cm
  • tavnou pistoli
  1. Nejdříve jsem si podle obrázku z filmu nakreslila na tvrdý papír polovinu brože. Tu jsem poté vystřihla a obkreslila na pěnovou gumu Moosgummi z obou stran.
  2. Brož jsem vystřihla. Poté jsem vzala obyčejnou šedou tužku a začala brož vybarvovat, aby získala trochu zastaralý vzhled. Navíc jsem věděla že lak na nehty který mám příliš dobře nekryje a já potřebovala aby byla brož o něco tmavší.
    Když jsem byla s výsledkem spokojená, několikrát jsem přetřela brož lakem na nehty a to z obou stran.
  3. Když lak zaschnul, pomocí tavné pistole jsem přilepila korálky (v mém případě 2 korálky a 2 ozdobné knoflíky). Když lepidlo zaschlo, obrátila jsem brož stranou s korálky dolů a po celém obvodu brože nanesla lepidlo, aby se brož zpevnila. Zároveň jsem přilepila také oba konce gumy. Původně jsem ji chtěla udělat na suchý zip, ale šla poměrně dobře přetahovat přes hlavu, takže jsem nechala gumu spojenou.
  4. Tak to by bylo. Nyní příchází na řadu kostým…

Šití kostýmu, aneb těžké chvíle s elastickým sametem

Na kostým jsem si koupila zelený elastický samet v délce 3,5 metru. Už předem jsem byla připravená na to, že jakmile do sametu střihnu, budou chloupky úplně všude. A taky že jo. K tomu se však ještě přidalo kroucení konců látek, se kterým jsem si užila svoje. Látka si žila svým životem. Příště nákup dvakrát zvážím 😀

Rukávy

Jako hrubý základ pro střih jsem použila střih rukávu na kabát, který jsem upravila. Protože kostým profesorky McGonagallové má velké rukávy, potřebovala jsem svůj střih o něco prodloužit. Využila jsem tedy celou šíři látky a konce rukávů protáhla od kraje ke kraji. Lépe to snad půjde pochopit na nákresu níže.

Přední a zadní části kostýmu

Kostým se naštěstí neskládá z mnoha částí a tak samotné vytváření střihu nebylo zase tak složité.

Pro přední díl jsem použila střih kabátu z mých zásob, který jsem prodloužila. Myslím že se dá ale přizpůsobit jakýkoliv střih na kabát který zrovna máte doma. Přední díly jsem tedy vystřihla dvakrát v délce až po kotníky.

Pro zadní díl jsem využila fotku kostýmu z blogu cationdesigns o kterém jsem mluvila na začátku článku. S využitím krejčovské panny jsem si vytvořila střih pro horní část zad.

Vše jsem poté vysřihla z látky, kdy díl č.1 má střed v přehybu látky a díl č.2 je potřeba vystřihnout 2x. Všechny tři díly jsem poté sešila dohromady a nakonec ještě zvrchu prošila.

Spodní část zad je jednoduchá. Tvoří ho jeden velký čtverec (obdelník, pokud budete chtít mít více nařaseno), který je nařasený a přišitý k horní části zad.

Níže je náhled předního i zadního dílu.

Když jsem měla všechny díly nachystané sešila jsem je dohromady. Oba přední díly jsem přišila k zadnímu dílu a našila rukávy.

Pak přišlo to nejhorší. Začišťování! Látka se neskutečně kroutila a nebyla jsem schopna ji nijak zkrotit. Nakonec jsem to tedy vzdala a všechny okraje nechala zahnuté tak jak se samy zkroutily (samozřejmě jsem se snažila ať nemám každý rukáv např.jinak dlouhý) a vše jsem poté prošila.

Aby mi plášť nepadal, rozhodla jsem se ještě přišít doprostřed dva knoflíky. Jeden je funkční a zapínací, druhý je na ozdobu 🙂

A teď klobouk…

Klobouk

Z šití klobouku jsem měla docela strach a tak jsem to vyřešila jednoduše. Objednala jsem si ho z Aliexpressu. Klobouk který přišel, měl rovný kuželovitý tvar a tak jsem ho pomocí pár ručních stehů dostala do požadovaného stylu. Odstranila jsem také nevzhlednou plastovou sponu.

Tak a teď už stačilo navléct černé kalhoty a černé triko se stojáčkem a kostým je hotový!

Jak se vám líbí? 🙂

Mějte se hezky,

    • Aneta říká:

      Dobrý den 🙂 Na zakázku běžně nešiju. Ovšem záleží co byste chtěla ušít, možná se můžeme nějak domluvit 🙂

    • Kateřina říká:

      Dobrý den máme ve školce pro předškoláky téma Harry Potter je možnost si zapůjčit kostým profesorky McGonagallové?? Děkuji za odpověď

  1. Lenka Hartmannova říká:

    Dobrý den, prosím potřebovala bych ušít kostým profesorky pro mou 9ti letou dceru. Bylo by se možné domluvit?

    Moc děkuji a prosím ozvěte se mi na email:Lenka.krecichova@post.cz

  2. Hana říká:

    Dobrý den,
    chtěla bych se také zeptat, jestli kostým náhodou nepůjčujete, popřípadě za jakou cenu 🙂
    Ráda bych si ho vypůjčila či koupila na letní tábor v termínu 1.-17.7.2022
    Děkuji za odpověď.

  3. Monika Novotná říká:

    Dobrý den, měla bych taky zájem půjčit si kostým na letní tábor, ale od 15.7 do 1.8.2022 a pokud by byl volný, za jakou cenu. Moc díky za odpověď.

  4. Jitka Viktorová říká:

    Dobrý den, bylo by možné si kostým vypůjčit na letní tábor v termínu 5.-14.8.? Děkuji moc, pěkný den

  5. Jana říká:

    Dobrý den, měla bych rovněž zájem o půjčení kostýmu a to na termín 26-28.8.2022. Bylo by prosím možné? Předem děkuji

  6. Zuzka říká:

    Dobrý den, jsem učitelkou na základní škole. Letos máme třídu ve stylu Harry Potter. Co čert nechtěl, kolegyně letos pořádá školní Halloween no a ode mě, jako od třídní z bradavické třídy, se očekává, že budu profesorkou McGonagall. Je nějaká šance si za poplatek od Vás kostým půjčit? Prodej nepředpokládám 🙂 ale klidně i odkoupím. Nemám šanci si ho za týden nechat někde ušilt..

  7. Zuzka říká:

    Dobrý den, jsem učitelkou na základní škole. Letos máme třídu ve stylu Harry Potter. Co čert nechtěl, kolegyně letos pořádá školní Halloween no a ode mě, jako od třídní z bradavické třídy, se očekává, že budu profesorkou McGonagall. Je nějaká šance si za poplatek od Vás kostým půjčit? Prodej nepředpokládám 🙂 ale klidně i odkoupím. Nemám šanci si ho za týden nechat někde ušít

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..