Jak ušít svatební podvazek

Ahoj! 🙂

Léto je období svateb a rozluček se svobodou a zvykem je, že nevěsta dostane svatební podvazek 🙂 Já sama jsem se nedávno účastnila jedné rozlučky a vyráběla jsem tak jeden podvazek přímo na míru. A není to nic těžkého!

Co na ušití podvazku potřebujeme?

  • Gumu – Můžete zvolit např. prádlovou. Já se rozhodla pro ramínkovou gumu, protože je dle mého pohodlnější a méně bude nohu škrtit.
    Šířka gumy 1 cm (Záleží však na tom, jak širokou máte stuhu. Guma musí být menší než stuha.).
    Délka podle obvodu nohy.
  • 2 ks stejně široké stuhy – Stuhy mohou být ve stejné, ale klidně i odlišné barvě. Jedna bude na lícové straně (určená pro pohled), druhá bude na straně rubové.
    Já jsem zvolila stuhu o šířce 2 cm.
    Délka stuhy která bude na rubové straně musí být cca o 2 cm delší než stuha určená pro líc.  Aby měla guma prostor pro pružení a podvazek byl pěkně nařasený, je důležité aby byla stuha delší aspoň o 30 cm oproti délce gumy.
  • KrajkuKrajka by měla být v délce stuhy. 
  • Krajkovou stuhu nebo ozdobnou pruženku – Opět v délce stuhy.
  • Ozdobné kamínky, knoflíky aj.

Šijeme

  1. Nejdříve si přichystáme stuhy. Zapalovačem opálíme konce, aby se netřepily. Stuze, která bude na rubu, zahneme oba konce v šířce 1 cm do rubu a prošijeme. 
    Stuze která bude na lícové straně sešijeme oba konce.


    Krajce i krajkové stuze/ozdobné pružence také sešijeme konce dohromady.
  2. Nyní si na jedné straně našpendlíme obě stuhy na sebe. Pokud máte saténovou stuhu, použijte raději klipsy, ty nezanechají na stuze dírky. Mezi stuhy na druhé straně vložíme krajkovou stuhu/ozdobnou pruženku. Tu pak prošijeme asi 3 mm od okraje po celé délce.





  3. Na druhou stranu poté přišpendlíme krajku a také prošijeme.




  4. A je čas navléct gumu 🙂 
  5. Nakonec přichází ta nejvíc zábavná část – zdobení! Fantazii se meze nekladou. Já jsem se řídila heslem “keep it simple” a našila tak jen knoflíček.


Je to docela jednoduché že jo? A výhoda je, že na to aby jste gumu případně ještě více utáhli nemusíte podvazek párat, ale stačí ji jen vytáhnout “skulinkou” kterou jste tam nechali. Paráda! 🙂 
Chystáte se v nejbližší době taky na nějakou rozlučku? 

Mějte se krásně!

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..