Jak ušít meditační polštář

Meditační polštáře jsou vhodné nejen pro meditační techniky ale také pro sezení na zemi. Díky výplni ze špaldových šlupek se přizpůsobí a uvolní zádům. Dneska si jeden takový polštář ušijeme! 🙂

Na meditační polštář typu Rondo potřebujeme:

  • 1 m pevnější látky na vnitřek (já použila staré prostěradlo)
  • 1 m pevnější látky na potah – látky vyšší gramáže, potahové látky
  • Volitelné: 0,5 m kočárkoviny, stanového plátna nebo například batohoviny na spodní část, která bude na zemi – nemusí být, já jsem však chtěla aby byla spodní látka odolná a snadno omyvatelná, proto jsem zvolila batohovinu
  • 4 kg pohankových slupek
  • Zip v délce min. 65 cm – šířka zipu 3 mm. Můžeme použít také skrytý zip, nejideálnější bude ale zip na ložní povlečení – tím že je jezdec bez háčků, nebude zavázet a šoupat se o zem. Já tento zip neměla a použila jsem proto obyčejný, příště bych ale určitě zvolila právě zip na ložní povlečení.

 

Postup

Výplňový polštář

  1. Nejprve si připravíme výplňový polštář, na který můžeme použít klidně staré prostěradlo. Tento polštář nebude vidět. Vystřihneme si z látky dva kruhy o průměru 40 cm.
    • Tip: Pokud nevíte jak udělat pravidelný kruh v takové velké velikosti, zkuste si vzít dvě tužky a šňůru. Pokud chceme polštář v průměru 40 cm, odměříme si šňůru v délce 20 cm + pár cm na víc na přivázání k tužkám. Oba konce šňůry přivážeme na tužky. Na látce si odměříme střed a jednu tužku zapíchneme do tohoto bodu. Druhou obkreslujeme pravidelný kruh.
  2. Dále si vystřihneme jeden dlouhý pruh široký 18 cm a dlouhý 127 cm. Pokud nemáte tak dlouhou látku, jednoduše sešijte více kusů dohromady. Důležité ale je, aby délka sešitého pruhu odpovídala obvodu kruhu. Pro jistotu tak můžete použít tabulku pro přepočet obvodu kruhu ZDE. Pokud mám poloměr kruhu 20 cm, vím že obvod je 125,7 cm. Nechám si tedy nějaký ten centimetr navíc na přídavky. Oba dlouhé konce pruhu sešijeme cca 0,7 cm od kraje a začistíme. Pruh si nyní přišpendlíme na kruh a po celém obvodu prošijeme. Poté přišijeme také druhý kruh s tím rozdílem, že si necháme alespoň 15-ti cm mezeru, kterou budeme poté do polštáře sypat pohankové slupky. Pro jistotu můžeme všechny švy obšít dvakrát, aby byly pevnější. Vše začistíme a polštář převrátíme rubem dovnitř.

 

3. Nyní si vezmeme pohankové slupky a přinechanou dírou je nasypeme do polštáře. Myslím, že si každý nakonec zvolí svůj způsob jak slupky do polštáře sypat, já si vzala na pomoc plastový džbánek. Do polštáře nemusíme využít celé 4 kg slupek, zaleží na vás jak moc chcete mít polštář pevný.

 

4. Když je polštář dostatečně naplněný, zašijeme je ručním stehem. Steh udělejte dostatečně pevný, aby vydržel četné používání.

 

Potah

5. Nyní se můžeme pustit do potahu:

  • Vystřihneme si 2 kruhy o rozměru 40 cm (buď oba z potahové látky nebo 1 z potahové a 1 z batohoviny).
  • Vystřihneme si také pruh o délce 127 cm.
  • Vystřihneme si poutko o rozměrech 14 x 20 cm
  • Vystřihneme si tenký proužek o délce 66 cm a o šířce 4 cm. Tento proužek přišijeme na oba konce zipu.

 

6. Připravíme si poutko. Přeložíme ho na půl tak, aby mělo na výšku 20 cm. Prošijeme. Otočíme na líc a prošijeme po obou stranách.

 

 

7. Nyní si poutko přiložíme na dlouhý pruh, který nám bude tvořit bok polštáře. V krajích přišijeme.

 

8. Dlouhý pruh (bok polštáře) sešijeme na obou dlouhých koncích, cca 0,7 cm od kraje. Na jeden konec pruhu přišpendlíme proužek se zipem, tak aby poutko bylo v místě kde se nebude zip otvírat. Po celém obvodu dvakrát prošijeme a to co nejtěsněji u zipu. Pro lepší pochopení přikládám fotku.

 

9. Nyní přišpendlíme spodní kruh a také prošijeme co nejtěsněji u zipu. Vše začistíme. Otočíme potah na líc a po celém obvodu prošijeme kousek od zipu.

 

A máme hotovo!

 

 

 

Podařilo se? Budu ráda když se pochlubíte svými výtvory a pošlete mi je na sijurada@gmail.com ♥

Mějte se hezky,

 

 

 

  1. Martina Burdová říká:

    Milá Aneto, velice děkuji za návod na polštáře na relaxační cvičení. podle toho se mi to povedlo hodně dobře… Mám radost. M. Burdová

  2. Veronika říká:

    Dobry den polštář se mi moc líbí a taky bych si ho chtěla vyrobit a tak by mě zajímalo kde jste koupila tuto látku s mandalou vzorem já ji nikde nevidím
    Děkuji

  3. Tereza Janotová říká:

    Dobrý den chtěla bych udělat polštář o velikosti 50x 25cm jak vypočítám kolik tě výplně budu potřebovat. Mockrát dekuji za pomoc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..