Braletka Noelle podle Madalynne

Ahoj! 🙂

Šití spodního prádla je pro mě pořád ještě neprozkoumaný obor. Jednou za čas ale vždycky dostanu chuť ušít si nějaký kousek, protože oblečení na míru je prostě nenahraditelné. Pokud tedy zrovna nešiju další verzi mé obkreslené trojúhelníkové podprsenky (psala jsem o ní v článku Jak jsem si ušila svou první podprsenku), zkouším střihy, které jsou dostupné na internetu. Tentokrát mi do oka padla braletka Noelle od Madalynne. Střih na braletku je navíc dostupný zdarma (stáhnout ho můžete na tomto odkazu), což je jen další plus. Většinou se vyhýbám podprsenkám, které nemají zapínání, ale tentokrát jsem si řekla že to zkusím. Přece jen braletku si ráno nasadím a večer sundám, a když mi dobře sedne, tak mi to zapínání nakonec ani chybět nebude.

Střih a materiál

Samotný střih na braletku je velmi jednoduchý a skládá se ze 4 dílů. Součástí je pak také střih na kalhotky. Ty vyzkouším asi někdy příště.

Pro svou velikost jsem zvolila Medium. Chtěla jsem raději o něco větší, abych měla více prostoru na případné úpravy.

Střih obsahuje také doporučený materiál a jeho spotřebu. Údaje jsou však v yardech, takže je potřeba je přepočítat. Pro svou verzi braletky jsem použila:

  • bílou pružnou krajku
  • podšívkový hladký úplet – v béžové a šedohnědé barvě
  • bílou ozdobnou pruženku
  • béžová ramínka ze staré podprsenky
  • 1 kroužek

Stříhání a úpravy střihu

Protože dílů není mnoho, stříhání je poměrně rychlé. Doporučuju použít řezací kolečko, se kterým je to ještě rychlejší a myslím že také přesnější. Ve střihu se počítá s vystřižením všech dílů 2x – jednou z vnější látky a jednou z podšívky. Já jsem si vystřihla přední díl hned 3x – chtěla jsem mít ve předu více vrstev a také eventuálně mít možnost přidat nějakou výztuž. Takže ze třetího dílu jsem si udělala takovou kapsu.

U předního dílu jsem také o něco zvětšila výstřih, protože jsem chtěla mít braletku univerzálnější a nechtěla jsem aby mi vyčnívala z trička.

Šití

  1. Všechny vrstvy pro přední díl jsem sešila dohromady (kolem průramků a výstřihu), aby se mi pak při našívání pruženky neposunovaly. To stejné jsem udělala také se zadním dílem. Poté jsem sešila dohromady přední a zadní díl a vše začistila overlockovým stehem.

  2. Do průramků a výstřihu jsem našila pruženky. V pokynech u střihu je doporučeno pruženku při našívání nenatahovat. Já jsem ji však při přišívání lehce natahovala, protože jsem chtěla aby dobře přiléhala a nekrabatila se.
  3. V dalším kroku jsem sešila oba dolní pruhy (ve střihu označeno jako front a back btm band) dohromady. Poté jsem je přišpendlila na horní část braletky a přišila. Opět jsem začistila overlockem.
  4. Přišila jsem ramínka. Tento krok je v návodu až na konci, já jsem ale chtěla vyzkoušet jak bude braletka sedět a jestli nebude potřeba ji někde upravit.
  5. Přiložila jsem gumu na spodní pruh a dvakrát zahnula. Guma tedy nyní byla úplně schovaná. Zahnout by stačilo jedenkrát. Když jsem si ale braletku zkoušela, přišlo mi pohodlnější mít gumu výše. Tak jsem to vyřešila takto. Gumu jsem po celém obvodu přišila.
  6. Pruženka by správně měla přijít také na šev který spojuje horní díl se spodním (pruhem). Pohodlná mi ale byla i bez té pruženky navíc, proto jsem ji už nevšívala.
  7. A to je vše! Přiznám se, že jsem pak ještě spodní gumu vyměňovala, protože byla moc tvrdá. Ale jinak už žádné další úpravy nebyly potřeba. Jak se vám líbí?

Mějte se hezky,

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..