Návod na zástěru inspirovanou 40.léty

Ahoj,

přeju vám krásnou středu 🙂 Dneska přináším návod na kuchyňskou zástěru! Už dlouhou dobu jsem si potřebovala nějakou ušít, jelikož mé čarování v kuchyni se nikdy neobejde bez následků 😀 A protože jsem nechtěla obyčejnou zástěru se zavazováním kolem krku ale trochu něco víc “módního” (vtipné mluvit o módě ve spojitosti s kuchyňskou zástěrou že?), nechala jsem se inspirovat Pinterestem. Určitou představu už jsem měla, potřebovala jsem si to ale něčím podložit. Nakonec jsem narazila na obrázek (viz. níže), který o všem rozhodnul.

Žlutá zástěra byla přesně taková jakou jsem si představovala. Spodní část ve stylu sukně a vrchní část na hrubá ramínka. Chvíli jsem zvažovala také volány jako na zelené zástěře, ale nakonec jsem od nich upustila. Rozhodně bych je ale chtěla zkusit někdy příště.

Měření a začátek šití

Když už jsem měla obrázek, začala jsem pátrat ve svých zásobách látek. Při vší smůle jsem ale zjistila, že nemám dostatek látky (respektive ne dostatek takové, která se mi líbila), na to, abych udělala sukni tak bohatou. Musela jsem tedy improvizovat. V Domě látek jsem si před nějakým časem koupila retro látku se žehličkama, pro kterou jsem ale dosud nenašla žádné uplatnění. Na tento záměr se ale dokonale hodila!

Sukně
(Nenechte se zmást, sukně to není v pravém slova smyslu, protože její konce nejsou sešíté dohromady. Jedná se pouze o obdélník.)

Protože jsem nenašla střih na tento typ zástěry, musela jsem si ho vytvořit. Spodní část byla jednoduchá. Věděla jsem, že sukně musí končit těsně pod pasem, přičemž v pase bude pásek. Pro sukni jsem tak zvolila délku 50 cm. A protože moje látka měla na šířku jen nějakých 113 cm, musela jsem pracovat s tímto. Změřila jsem obvod mého pasu + přídavky a dostala se na 80 cm. Potřebovala jsem tedy mých 113 cm látky nařasit tak, aby mi ve výsledku dal požadovanou šířku.

 

Když jsem měla nařaseno, začistila jsem všechny okraje (pro horní okraj postačí cikcak steh či overlock, protože se bude našívat k pásku). Můžete buď použít lemovací proužek (v tom případě nemusíte přičítat přídavky k šířce sukně), anebo okraje látky dvojitě zahnout a prošít. Já se rozhodla pro druhou možnost. Nyní můžete sukni odložit stranou.

Top

Vrchní část tvoří v podstatě obdélník, který je z jedné strany užší, a  dále dvě hrubá ramínka. Rozměry si prohlédněte na následujícím obrázku.

Je dobré si změřit, jestli délka ramínek bude postačovat. Měřte od pasu zepředu, přes rameno, až po úroveň beder na zádech.

Nyní sežehlete švové přídavky ramínek, podélně přehněte a opět sežehlete. V této chvíli by měly mít šířku cca 6,5 cm.

V dalším kroku si změřte, jestli vám bude délka topu vyhovovat a nebude potřeba jej v závislosti na poprsí, o pár cm prodloužit. Ještě než našijete ramínka, nezapomeňte začistit horní okraj topu. Já pro ozvláštnění navíc přidala krajku.

Poté jsem přišpendlila ramínka a prošila je v celé délce.

Pásek

Přišel čas připevnit pásek. Ten jsem si ustřihla v délce 160 cm (pokud nemáte tak dlouhou látku, jednoduše sešijte více pruhů látky) a v šířce 16 cm. Tato délka by mi měla postačovat k tomu, abych zástěru zavázala a udělala mašli. Konce pásku jsem střihla na šikmo.

Postup je dále téměř stejný jako u ramínek. Sežehlit švové přídavky, podélně přehnout a opět sežehlit. Nyní má můj pásek šířku cca 7 cm a je připraven na našití.

Dále si vyměřím střed pásku a do něj vložím top s ramínky. Opět prošiju pásek, ale jen tam, kde jsem vložila top s ramínky. Zbytek pásku si nechám nesešitý.

V dalším kroku jsem přišila top s páskem k sukni. Poté jsem přišpendlila zbylé konce ramínek do pásku a to tak, že okraje pásku a okraje sukně byly ve stejné linii. Pro lepší představu jsem opět vytvořila obrázek 🙂

 

Je čas na zkoušku!

Ještě předtím než ramínka přišijete, je dobré si zástěru vyzkoušet. Možná bude potřeba udělat je kratší, nebo přišít je trochu našikmo. Aby ramínka nepadala, můžete také doprostřed zad přišít pruh, který obě ramínka spojí. Stejně jako je tomu na původní fotce.

Dolaďujeme

Přišel čas na finální úpravy! Můžete přidat kapsičku, či našít nějakou aplikaci. Já se rozhodla našít mašli. Jednak proto, že by mi zástěra s kapsičkou už přišla přeplácaná, ale také proto abych zakryla, že je pásek ušitý ze dvou částí 🙂

Tak a je to!

Jak se vám líbí? Vyzkoušíte ji taky? 🙂 Já si ušila v podobném duchu ještě jednu zástěru a určitě nebude poslední!

Mini tip: Pokud si chcete navodit tu správnou atmosféru na šití (stejně jako jsem to udělala já) pusťte si dobový playlist. Jeden takový najdete třeba tady 🙂

Mějte se krásně 🙂

Jeden komentá “Návod na zástěru inspirovanou 40.léty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..