Refashion: Kostkované kalhoty jako základ šatníku

Ahoj!

Připadá mi, že už je to celkem dlouho, co jsem psala článek o Refashion. Protože mám však jedno právě aktuální, můžu se o něj s vámi hned podělit!

Jak udělat ze starého nové

Kostky byly in v loňském roce, nicméně do mého šatníku se dostaly až letos 😀 Ovšem už loni jsem v obchodech okukovala kostkované kalhoty a saka, ale nikdy se mi za ně nechtělo utrácet tolik peněz, protože jsem vlastně ani sama nevěděla, jestli se mi budou líbit i za měsíc. A tak jsem opět zabloudila do sekáče! Tam měli velký výběr všech “oldschool” střihů se vzorem kostky. Mě to však nevadilo, protože jsem věděla že přešitím tomu můžu vdechnout druhý život. Po chvíli rozhodování jsem si domů odnesla kalhoty se širokými nohavicemi, které byly několikrát větší než je moje velikost.

Je pravda že už při výběru jsem udělala zásadní chybu. Zabývala jsem se především vzorem a už tolik nevěnovala pozornost materiálu. To jsem si pak uvědomila hned u prvního stříhání. Kalhoty dělaly neskutečný nepořádek! Tolik nití a prachu, které jsem pak několik dní roznášela po celém bytě…no stálo mi to za to? Koukněte se sami! 🙂

Pokládání střihu a šití

Ze všeho nejdříve bylo třeba kalhoty rozpárat. Jako první jsem odpárala pásek a potom samotné nohavice. Rozstřihla jsem každou nohavici z vnitřní strany, protože na vnější straně byly kapsy, které jsem chtěla zachovat. Také jsem vystřihla zip i s poklopcem. Doufala jsem, že se mi ho pak povede celý zase našít zpátky 😀

Protože jsem se tentokrát rozhodla nešít tak úplně od oka, vzala jsem si na pomoc střih z jiných kalhot, který mi určoval jaké rozměry by měly mít mé nové kalhoty. Stejně dobře se ale dají použít džíny či kalhoty, které již máte doma. Jen bude zapotřebí více štelování tak, aby jste správně obkreslili rozkrok pro přední a zadní část 🙂

Když jsem měla obě nohavice hotové, zase jsem je sešila (tak jak ukazují šipky).

Poté jsem sešila obě nohavice dohromady. Je důležité si na sebe nohavice napasovat tak aby švy na sebe v rozkroku navazovaly. Protože jsem měla kostkované kalhoty, bylo nutné aby i čáry tvořily jednu linii.

Přední část jsem nesešila celou, protože zde ještě bylo potřeba našít zip. To byl docela boj, protože jsem ani nevěděla jak na to, s poklopcem jsem nikdy nešila. Nakonec jsem ho musela odpárat a našít jen samotný zip. Poklopec jsem pak našila nahoru. Tenhle krok ale nejsem schopná vysvětlit, protože jsem nezvolila nejsprávnější postup a jde to vidět i na výsledku 😀

Původní pásek kalhot jsem chtěla jen zkrátit a nechat tak jak byl – tedy na háček. Když jsem ho ale ke kalhotám přiložila, vůbec se mi nelíbily. Rozhodla jsem se háčky odpárat a udělat kalhoty na knoflík.

Na fotce je vidět ještě původní zapínání (pod překrytím se skrývá háček).

Knoflík a knoflíkovou dírku jsem udělala až poté, co byl pásek přišitý. Na fotce níže jde taky vidět můj neumělecký poklopec 😀 Bohužel se mi nepovedlo napasovat ho tak aby byly čáry ve stejné linii s nohavicemi.

Na úplný konec jsem si nechala spodní část nohavic. Protože původní kalhoty byly moc dlouhé, zbyly mi dva pruhy látky, které jsem nyní mohla použít jako zakončení. Jednoduše jsem je přišila lícem na líc, poté jsem je zahla dovnitř a zvrchu prošila.

A je to! 🙂

Co říkáte na výsledek? Já jsem spokojená. Teď už jen čekám, až bude dostatečně teplo a já je budu moct vzít mezi lidi 🙂

Mějte se a uvidíme se zase příště!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..