10 vychytávek, které vám usnadní šití

Šití je zábava, občas jsou některé činnosti s šitím spojené dost náročné na čas. Sepsala jsem deset šicích vychytávek, které šití usnadní a urychlí. Znáte je všechny? 🙂

 

1. Používejte svorky místo špendlíků

Tento bod musí mít číslo jedna. Ze začátku mého šití jsem používala pouze špendlíky, pak jsem ale narazila na vymoženost jménem svorky! Výrazně usnadňují a zrychlují celý proces “špendlení”. Věřím že už je spousta z vás používá, ale možná se mezi vámi najdou i švadlenky, které ještě kouzlo svorek neobjevily. Skvěle se hodí například pro koženku, ve které na rozdíl od špendlíků nezanechají dírky.

2. Vychytávka pro knoflíkovou dírku

Znáte to. Na stroji si ušijete vzornou knoflíkovou dírku, kterou pak pomocí páráčku proděravíte. Páráček ujede a rozpárá i celou dírku 😀 Tohle se mi ze začátku občas stalo. Jednoduchým řešením je dát na konec vytvořené dírky špendlík, který zamezí tomu, aby páráček projel skrz.

3. Šití volánů s vidličkou

Vidlička nepatří jen do kuchyně, ale dá se využít také u šití! S její pomocí lze vytvořit krásné, pravidelné volány. Já tento způsob využívám například také u skládaných sukní.

4. Používejte obraceč tunýlků

Obraceč tunýlků je skvělá věc. Využijete ho při otáčení všech tunýlků či dutinek. Funguje podobně jako spínací špendlík, se kterým provlékáte například gumu skrz úzký tunýlek. Obraceč tunýlků jsem využila například také při provlékání šňůrky skrz ušitou roušku. Je to mnohokrát rychlejší!

5. Neviditelný (skrytý) ruční steh

Kouzlo neviditelného stehu jsem objevila teprve nedávno. Do té doby vypadaly všechny mé ruční zakončení dost “syrově”. Tento steh je velice jednoduchý a na finálním výrobku ho mnohdy opravdu přehlédnete. Video návod najdete například zde.

6. Stůl s krejčovským metrem

Tento trik jsem osobně ještě nevyzkoušela, ale připadá mi opravdu užitečný. Krejčovský metr přilepený na okraji stolu urychlí práci s měřením a stříháním látek.

7. Šití s pečícím papírem

Některé lehké látky a například krajky mají při šití tendenci se chytat do podavače šicího stroje a to hlavně při začátku šití. Pro tyto případy je tady pečící papír! Stačí ho přiložit pod látku a šít jednoduše s ním. Po šití pak stačí papír jemně odtrhat.

8. Guma pomůže držet linie

Občas je problém držet rovnou linii při šití a to hlavně když jste začátečník. Jednoduchým řešením je navlečení gumy na odnímatelné rameno stroje.

9. Špendlete vodorovně

Občas je přece jen lepší místo svorek použít špendlíky. Odjakživa jsem špendlila svisle, ve směru šití. Pak jsem ale v několika šicích videích viděla špendlení vodorovně. Myslím si že je to praktičtější, protože při vyndávání špendlíku při šití s ním nemusíte tolik bojovat. Zároveň se taky nestane, že špendlíky našpendlíte v jednom směru ale pak až u stroje zjistíte, že jste měli špendlit opačně.

10. Používejte řezací kolečko

Řezací kolečko se vždycky hodí. Aby jste pořád nemuseli všechno předkreslovat a pak látky stříhat ručně, doporučuji si ho pořídit. K tomu pak bude samozřejmě potřeba řezací podložka odpovídající velikosti a ideálně také řezací pravítko.

Využijete některý z mých tipů? Nebo máte nějaký svůj osvědčený? Podělte se, ráda ho do článku přidám 🙂

Mějte se krásně,

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..