2+1 TV pořady o šití

Ahoj všichni!

Ze všeho nejdříve Vám chci popřát všechno nejlepší do Nového roku! Doufám že rok 2019 pro vás bude ještě lepší než rok předchozí 🙂

V dnešním článku bych se chtěla věnovat mým oblíbeným TV pořadům o šití! Pokud šitím žijete stejně jako já, věřím, že nasbíráte spoustu inspirace. Občas mám chvíle, kdy bych si ráda něco ušila, ale zároveň nemám nápady anebo se k tomu prostě jen nedokážu rozhoupat. V takové chvíli si pustím jeden díl (většinou to ale u jednoho nezůstane… :D) těchto reality show a opravdu mě to nakopne. Dva z níže doporučených pořadů jsou v angličtině, ale myslím si, že i když všemu nebudete rozumět, přínos to bude mít i tak 🙂

Pokud na sledování celých sérií nemáte dostatek času, koukněte na můj dřívější článek o šicích youtube kanálech 🙂

A co tedy doporučuju?

1. The Great British Sewing Bee

Anglická reality show, která se začala natáčet v roce 2013. Po delší pauze se od letošního roku opět chystají nové série. Sewing Bee je mi neskutečně sympatické už jen svým konceptem. Nikdo si na nic nehraje, soutěžícími jsou amatérské švadlenky (a účastní se i muži). V jedné sérii se tak může objevit dvacetiletá nadšenkyně pro šití vedle osmdesátileté babičky, která celý život šila dětem a vnoučatům. V každém díle pak soutěžící dostanou zadaný úkol co ušít. V některých dílech přešívají oblečení, v jiných šijí na děti a v dalších musí všichni použít stejný střih na oděv, který pak ve výsledku hodnotí dva porotci. Na jednotlivé díly se můžete kouknout na dailymotion a pár jich je k nalezení také na Youtube.

2. Project Runway

Project Runway je americká reality show (ale existuje i např. Project Runway Australia), které se účastní především designéři. Hlavní cenou je totiž možnost rozjet svou vlastní kolekci a značku, objevit se v módním časopise Elle aj. Konkurence v této soutěži je obrovská a narozdíl od Sewing Bee, která je spíše pro zábavu, má tato soutěž úplně jinou úroveň. Do současné doby bylo natočeno už 16 sérií, přičemž každou moderuje topmodelka Heidi Klum. V porotě pak mimo jiné zasedá např. módní návrhář Michael Kors či Zac Posen. Úkoly, které soutěžící musí plnit jsou kreativnější, ale po pár sériích zjistíte že se často opakují. V některých dílech tak soutěžící šijí šaty, které se mají objevit na obálce časopisu, plavky pro kolekci Heidi Klum nebo oblečení skládající se z kovových součástek. Project Runway moc ráda sleduju, protože tohle je opravdu vydatná dávka inspirace. Navíc se vždycky nemůžu dočkat posledních dílů, ve kterých zbylí účastníci navrhují kolekci, kterou pak předvedou přímo na Fashion Weeku v New Yorku.

Všechny série jsou dostupné na dailymotion, série 7 a 8 také na Netflixu.

3. The Way

Moje +1, respektive třetí pořad, je český, i když název může klamat. Soutěžícími jsou čeští a slovenští designéři, kteří se ucházejí o milionovou výhru. Abych řekla pravdu, +1 je to u mě proto, že jsem v podstatě viděla jen jeden a půl dílu a nejsem si úplně jistá co si mám myslet. Mám pocit že to není úplně o šití, jako spíše o rozhovorech a finálních oděvech. Každopádně možná někoho z vás zajímá právě tohle. Navíc hlavní výhodou je to, že je to česky 🙂 Díly jsou ke shlédnutí na Óčku a na spotmagazine.

Máte nějaké své oblíbené kreativní pořady? Budu ráda za každý tip!

Mějte se krásně,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..