Rockabilly sukně na knoflíky

Ahoj, přeju vám všem krásný červencový čtvrtek!
Nedávno jsem na svém Instagramu zmiňovala, že jsem si oblíbila sukně po kolena. Cítím se v nich lépe a nemusím kontrolovat jestli mi náhodou někde neleze zadek 😀 Minulý měsíc jsem se tak pustila do dalšího počinu.

Střih a materiál

Využila jsem střih z Burdy 6/2019. Velikost jsem zvolila trochu větší než běžně, protože jsem se znovu nechtěla potýkat s tím, že mě bude sukně v pase stahovat.

Jako doporučený materiál v Burdě uvádějí pevnější látky na sukně. Já jsem zvolila bavlněný popelín, protože jsem chtěla, aby se sukně dobře nosila i v teplejším létě. Navíc jsem tuto látku měla doma koupenou už nějakou dobu a pořád se nemohla rozhodnout co s ní. Myslím že jsem dobře zvolila 🙂

Vykopírovala jsem si všechny střihy a přenesla je na látku. Vynechala jsem pouze střih s páskem, protože ten jsem nechtěla. Poutka jsem ale zachovala.

Také jsem si vykopírovala kapsy. Rozhodla jsem se využít zbytek černé polyesterové látky, ze které byla původně ušita spodnička.

Šití

V tomto bodě jsem v podstatě přestala číst postup a už se řídila jen instinktem 😀 Střih je lehce pochopitelný, jednotlivé části na sebe logicky navazují. Jediná část, při které jsem se ztratila, bylo přišívání kapsy. Pro tu jsem si musela pohledat návod, protože mi nebylo jasné jak to udělat tak, ať není viditelný žádný steh. Videonávod na šití kapsy je například tady 🙂

Přední část se skládá ze dvou dílů, zadní z jednoho dílu. Oba přední díly jsem tedy přišila na díl zadní a nechala jsem si místo také pro kapsy. Sešila jsem záševky. Kapsy jsem přišila podle výše zmíněného návodu.

Poté jsem si připravila pásek, který se následně našije na sukni. Ten jsem podžehlila tenkým novopastem. Podžehlila jsem také okraj obou předních dílů sukně v místě, kde poté budou dírky na knoflíky a samotné knoflíky. Tyto části se poté přehnou dovnitř, takže nepůjdou vidět ani z rubové strany. Viz. obrázek níže.

Přišití pásku a knoflíků

Když jsem měla sešité všechny 3 díly sukně včetně kapes, přišel čas našít pásek. Našpendlila jsem ho nejprve lícem k líci na horní okraj sukně. Všechna poutka na opasek jsem zastrčila pod pásek a prošila jej po celé délce. Poté jsem ho přehnula, našpendlila také na rubové straně a prošila.

Každé poutko zvlášť jsem přišila také na horní části pásku.

V pravidelných rozestupech jsem si vyznačila místa pro přišití knoflíkových dírek. Pásek jsem vynechala, protože na ten jsem chtěla použít plastové patentky.

Šití knoflíkových dírek mě neskutečně bavilo 😀 Vždy si ale nejprve vyzkouším dírku na cvičné látce. Stává se mi, že často netrefím směr ve kterém stroj dírku šije 😀 Ručně jsem přišila všechny knoflíky. Na pásek jsem pak pomocí kleští nacvakla plastové patentky.

Nakonec jsem ještě zkrátila délku sukně a spodek začistila.

A je hotovo! 🙂

Jak často vy sami šijete podle Burdy?

Mějte se krásně!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..